Slovensko navštívi šéf firmy, ktorá testuje solárne tranzitné kapsule

05.03.2016 Bratislava

Bratislava 4. marca (TASR) - Projekt tranzitných kapsúl poháňaných slnečnou energiou, ktoré sa pohybujú v nízkotlakových trubiciach takmer nadzvukovou rýchlosťou, bude na Slovensku témou stretnutia s riaditeľom firmy, ktorá ich testuje. Informovala o tom dnes hovorkyňa Ministerstva hospodárstva (MH) SR Miriam Žiaková.

V dňoch 7. a 8. marca 2016 podľa nej navštívi Slovensko Dirk Ahlborn, riaditeľ firmy Hyperloop Transportation Technologies. Na Slovensku sa stretne so zástupcami MH SR, Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR, Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR, Slovenskej agentúry pre rozvoj investícií a obchodu, Zväzu automobilového priemyslu, s rektormi a dekanmi Slovenskej technickej univerzity, Žilinskej univerzity a Technickej univerzity Košice, ako aj s predstaviteľmi súkromného sektora (Matador, Spinea, Microstep, C2i, Soitron, Johnson Control).

Cieľom stretnutí je predstavenie inovačného potenciálu Slovenska. "Zároveň chceme dokázať, že Slovensko je pripravené na spoluprácu na celosvetovo ostro sledovanom projekte, akým Hyperloop je," podčiarkla.

"Našou víziou počas jeho návštevy Slovenska je jednak situovanie Slovenska do pozície inovačného lídra, zapojenie sa do celosvetovo sledovaného projektu, šírenie osvety o našich aktivitách, podpora výskumu a vývoja, ako aj diskusia o možnosti spojenia metropol krajín V4 a Viedne cez Hyperloop, pretože v takomto malom regióne je letecká doprava nákladná a neefektívna a iné formy dopravy ako auto, autobus či vlak, sú veľmi pomalé," konštatovala.

Pripomenula, že Hyperloop je poháňaný výlučne slnečnou energiou generovanou zo slnečných panelov umiestených na vrchu rúr, a tak by sa koncept mohol použiť aj ako generátor čistej energie. Hyperloop spotrebuje na svoju prevádzku iba asi 10 % vyrobenej energie, zvyšná energia by sa mohla distribuovať iným odberateľom.

Hyperloop je projekt, ktorý predstavuje tranzitné kapsule poháňané slnečnou energiou, ktoré sa pohybujú v nízkotlakových trubiciach takmer nadzvukovou rýchlosťou. V súčasnosti existujú na svete iba dve spoločnosti, ktoré koncept Hyperloopu realizujú, a to Hyperloop Technologies a Hyperloop Transportation Technologies. Obe budujú testovaciu dráhu v Kalifornii.
 
 
 

Vyberte región